Sambaltelor toemisboontje

Aantal pers

4

Bereidingstijd:

 

Calorieen:

?

Maaltijd:

Bijgerecht

Ingrediënten

Voor de sambal goreng telor

  • 3 eetl. arachideolie of zonnebloemolie
  • 8 eieren, hard gekookt en gepeld
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2-3 theel. sambal oelek
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 gemberwortel, geschild en geraspt (2cm)
  • 1 eetl. bruine basterdsuiker
  • 1 blikje kokosmelk (ca. 165 ml) of 1/2 santenblok aangelengd met heet water tot 200 ml
  • 1 potje gefrituurde uitjes

Voor de gesmoorde sperzibonen

  • 2 eetl. zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 500 g sperziebonen, afgehaald en gehalveerd
  • 1 theel. gemberpoeder (djahé)
  • 3 eetl. ketjap manis
  • 1 theel. sambal oelek
  • 150 ml water

Bereiding:

  1. Verhit voor de sambal goreng telor 2 eetlepels olie en bak hierin de gekookte eieren totdat er een lichtbruin velletje ontstaat. Schep ze uit de pan en zet ze apart.
  2. Verhit de rest van de olie en fruit hierin de ui, knoflook en sambal oelek. Voeg laurierblaadjes, gember, suiker en kokosmelk toe en breng de saus al roerend aan de kook.
  3. Haal de laurierblaadjes eruit. Voeg de eieren, eventueel gehalveerd, toe en haal het gerecht van de warmtebron.
  4. Verhit intussen voor de toemis boontjes 2 eetlepels zonnebloemolie en fruit hierin de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de boontjes, gemberpoeder, ketjap manis, sambal oelek en water toe en kook de boontjes in circa 12 minuten beetgaar. Bestrooi de sambal goreng telor met de gefrituurde uitjes en serveer met de toemis boontjes.

N.B.

  1. Voeg aan de sambal goreng telor 1 eetlepel tomatenpuree toe.
  2. Vervang de sperziebonen door paksoi of Chinese kool.
  3. Serveersuggestie; Lekker met witte rijst.

Uit Boodschappen: Nummer 7 uit 2010